Lion Air slutar leta efter svart låda från Boeing 737 MAX-krasch – UPPDATERAD NU HITTAD

Bildresultat för lion air boeing 737 max 8
Lion Air Boeing 737 MAX 8. (Foto:

Lion Air har avslutat sökande efter den andra svarta lådan som satt i bolagets Boeing 737 MAX som kraschade i Javahavet den 29 oktober 2018 med 189 människor ombord som omkom.

Sökandet efter den andra svarta lådan som satt i Lion Airs PK-LQP Boeing 737 MAX 8 som kraschade i Javahavet på flygningen JT 610 den 29 oktober förra året har nu avslutats. Reuters rapporterar att sökandet avslutades den 29 december 2018 då man slutade att leta med fartyget MPV Everest. Sökinsatserna beräknas ha kostat Lion Air 3,6 miljoner dollar utan att ge något resultat. Den första svarta lådan hittas ett par dagar efter kraschen.

UPPDATERING: Dock stoppades inte alla försök att hitta den andra svarta lådan som innehöll röstinspelning från cockpit. Den 14 januari hittades den och kvarlevor från människor av dykare i Javahavet.

Flygplanet, PK-LQP var en splitterny Boeing 737 MAX 8 som kraschade i Javahavet 13 minuter efter start från den indonesiska huvudstaden Jakarta och 189 människor omkom. Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakat kraschen men det har spekulerats i att ett nytt mjukvarusystem på Boeings MAX-flygplan kan varit en bidragande orsak. Detta tillbakavisas dock från Boeing.

En initial utredning av kraschen har fokuserat på Boeings nya mjukvarusystem, Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS). MCAS ska förbättra pitchegenskaperna på flygplanet när det flygs manuellt med en hög anfallsvinkel och klaffarna infällda. Systemet kan styra över höjdrodret och tvinga flygplanet till en negativ anfallsvinkel utan någon input från piloterna.

På flygningen innan den fatala JT 610-flighten, hade piloterna även rapporterat om en trasig PFD, Primary Flight Display. Flygplanets tekniska loggbok beskriver även att det funnits problem med höjd och fart avläsningar som inte överensstämt. Dessutom ska en anfallsvinkelsensor bytts ut innan flygningen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.