Ryanair nu även ett brittiskt flygbolag

Ryanair.b737-800.aftertakeoff.arp
(Foto: Adrian Pingstone)

Brexit rycker allt närmare, och om det skulle bli en hård Brexit-utgång för Storbritannien kan flygbolagen hamna i kläm. Men för att lösa detta har Ryanair precis som flera andra flygbolag nu beviljats ett brittiskt AOC för att kunna fortsätta flyga i Storbritannien efter Brexit.

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair ansökte för en tid sedan hos den brittiska flygmyndigheten om ett brittiskt AOC, Air Operators Certificate. Nu har Ryanair beviljats ett sådant vilket innebär att man kan fortsätta flyga samtliga flyglinjer som man gör idag även efter en eventuell hård Brexit.

I och med det det brittiska AOC kommer Ryanair att fortsätta flyga inrikeslinjer i Storbritannien samt kunna flyga till och från de brittiska öarna till icke-EU länder efter en hård Brexit då flygbolag inom EU förlorar sin trafikrättigheter till Storbritannien. Det brittiska AOC säkerställer alltså att Ryanair kan flyga precis som vanligt även efter den 29 mars om det då har inträffat en hård Brexit. De linjer som dock kan komma att stoppas av en hård Brexit är linjer mellan Storbritannien och EU.

Ryanair UK är namnet på det nya brittiska dotterflygbolaget som bildats och basen är belägen på London Stansted Airport där även moderbolaget Ryanair har sin största bas. Ryanair UK har redan tagit emot sitt första flygplan, G-RUKA, som överfördes från Ryanairs irländska EU-licens. Ryanairs brittiska flygbolag är det andra dotterbolaget i koncernen där det tidigare finns det polska bolaget Ryanair Sun som är inriktat på charterflygningar från Polen.

Sedan tidigare har flygbolag som Wizz Air och easyJet skapat nya flygbolag i Storbritannien respektive EU för att säkerställa sin verksamhet efter den 29 mars då Brexit ska träda i kraft.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.