Halmstad växer under svårt år för inrikesflyget

BRA Fokker 50 på Halmstad City Airport. (Foto: BRA)

Fram till och med oktober såg Halmstad ut att gå mot ett riktigt bra år när det gäller passagerarsiffror, men ett par avslutande månader i moll gör att 2018 endast blev bra för Halmstad City Airport i ett övrigt svårt år för det svenska inrikesflyget.

Halmstad City Airport är en av få flygplatser i landet som ökade antalet inrikespassagerare under 2018 jämfört med år 2017. Totalt sett blev det en knapp ökning med cirka 500 passagerare för den halländska flygplatsen som samtidigt förlorade en stor del utrikesresenärer sett till 2017.

Inrikestrafiken på Halmstads flygplats består idag av BRA som flyger upp till fyra gånger per dag till Stockholm Bromma. Normalt flygs linjen med ATR 72-flygplan men under en period satte BRA in en extra morgon- samt kvällsavgång som flögs med Amapolas Fokker 50.

Från flygplatsens sida tror man att ökningen av passagerare på linjen till Bromma under året till stor del beror på just en ökad efterfrågan att flyga till och från Halmstad. BRA har även noterat en ökad efterfrågan från Halmstad men tror även att man tagit passagerare från närbelägna Ängelholm Helsingborg Airport som minskat sina inrikespassagerarsiffror under året som gått.

I övrigt har Halmstad under år 2018 fortsatt sitt miljöarbete bland annat genom att ha tankat 46 ton flygbiobränsle. Halmstad City Airports satsning på biobränsle var även startskottet på BRAs biobränslesatsning där man som passagerare kan köpa till biobränsle motsvarande sina flygresor.

När 2018 summeras så är det ett bra år för Halmstad City Airport på inrikessidan men utrikessidan har tappat kraftigt under året. En av flygplatsens charteroperatörer, TUI, har dessutom valt att stoppa sina resor till Rhodos under 2019 från Halmstad på grund av för låg efterfrågan. Dock skriver flygplatsens affärsutvecklare, Anette Holmgren, i ett mejl till flyg24nyheter att Turkiet tillkommer som nytt resmål under 2019 istället.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.