Frankrike tar kontroll över Gatwick

London Gatwick Airport. (Foto: London Gatwick Airport)

Storbritanniens näst största flygplats, London Gatwick, kommer att hamna under fransk kontroll då den franska flygplatsoperatören Vinci blir majoritetsägare av flygplatsen.

Det är en unik samt sällsynt möjlighet att införskaffa en flygplats av den storlek och kvalitet som London Gatwick är samt har. Det säger den franska flygplatsoperatören Vinci som under den första halvan av år 2019 ska bli majoritetsägare i Storbritanniens nästa största flygplats. Förutom storleken och kvaliteten på flygplatsen passar den bra in i Vincis långsiktiga investeringsplan skriver flygplatsoperatören i ett pressmeddelande.

Enligt Vinci kommer man att betala närmare 3 miljarder brittiska pund för majoritetsägandet som innebär att Vinci kommer ha ett aktieinnehav på 50,01 procent i London Gatwick Airport. Vinci tror på Gatwick framöver och ser stor potential i flygplatsen att växa framöver. Samtidigt finns det orosmoln som Brexit som kommer att träda i kraft under året.

Vincis köp av Gatwick kommer enligt flygplatsens VD Stewart Wingate inte att påverka flygplatsen dagliga drift i nuläget och tillägger även att trafiken är tillbaka i normal drift sedan drönarincidenterna strax innan jul. Den franska flygplatsoperatören Vinci har idag 46 flygplatser huvudsakligen i Frankrike, Portugal och Storbritannien i sin portfolio, men har även faciliteter i USA, Latinamerika och Asien.

Under 2017 använde 45,6 miljoner passagerare London Gatwick Airport och flygplatsen är med det Europas åttonde största flygplats. Flygplatsen är bas för lågprisflygbolag som easyJet och Norwegian men även fullkostnadsflygbolagen British Airways och Virgin Atlantic samt ett flertal charterflygbolag som TUI Airways och Thomas Cook Airlines är baserade på Gatwick.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.