Finsk flyglinje från Skellefteå?

Bildresultat för skellefteå airport
Skellefteå Airport. (Foto: Skistar)

Näringslivet i Skellefteå har tidigare jobbat för en passagerarlinje till Finland och längs den norrländska kusten. Men nu har även planer på en fraktlinje från Skellefteå till grannen i öst kommit på tapeten. 

Under 2018 gjordes försök att få till stånd en flyglinje från Luleå via Skellefteå och Umeå till finska Karleby/Jakobstads flygplats. Dock fick man inte tillräckligt med uppbackning och det projektet är nu lagt på is enligt näringslivschefen i Skellefteå Bengt Ivarsson. Men näringslivet vill fortfarande ha en flyglinje till Finland och nu satsar man på frakt.

I nuläget finns det inga konkreta diskussioner om en eventuell fraktlinje mellan Skellefteå och Karleby/Jakobstad men enligt Ivarsson finns det en ”ömsesidig strävan från båda sidor” om en fraktlinje som även kan ta passagerare enligt Svenska Yle. En flyglinje från Skellefteå till Finland ingår i visionerna för Skellefteås näringsliv och ett avskaffande av flygskatten under året gör det troligen lättare att uppfylla de visionerna.

Trots att det finns en strävan från både Sverige och Finland om en flyglinje från Skellefteå så är det något svalare från Sveriges sida. När man under förra året försökte att starta flyglinjen till Karleby/Jakobstad så var intresset på slutet inte stort från den svenska sidan enligt Stig-Göran Forsman VD på Kronoby Flyghangar som är ett kommunalt bolag som ska arbeta för att utveckla flygtrafiken på Karleby/Jakobstads flygplats.

Karleby/Jakobstads flygplats hade tidigare en svensk flyglinje till Stockholm Arlanda men sedan Nextjets konkurs under 2018 försvann den förbindelsen. Dock utlovade Air Leap att de skulle börja trafikera sträckan under sommaren 2018, men man har fortfarande inte gjort entré på linjen. Idag har den finska flygplatsen flygtrafik i form av en till två dagliga avgångar till Helsingfors med Finnair samt en del charter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.