Två storordrar för Airbus

Bildresultat för airbus a220
Airbus A220-300. (Foto: Steve Lynes)

Airbus har kammat hem två storordrar på sammanlagt 120 flygplan av typen A220. Det är två amerikanska flygbolag, JetBlue och nystartade Moxy som nu lagt varsin order på 60 tidigare Bombardier-flygplan.

JetBlue fortsätter att vara Airbus trogna när man nu lagt en order på 60 nya Airbus A220-300-flygplan. Sedan tidigare har det amerikanska flygbolaget drygt 190 Airbus-flygplan i flottan tillsammans med ett 60-tal Embraer 190. Men det är inte bara trogna kunder som väljer Airbus, ett nystartat flygbolag med namnet Moxy lägger en lika stor order som JetBlue på A220-300.

JetBlue Airways är det sjätte största flygbolaget i USA och är ett lågprisflygbolag med baser över stora delar av USA som grundades år 1999. JetBlue är dock inte ett renodlat lågprisflygbolag utan erbjuder även en Business Class-kabin på sina längre flyglinjer i form av JetBlue Mint.

Moxy, å sin sida är ett helt nytt amerikanskt flygbolag som planerar att börja flyga under nästa år. Bolagets Airbusorder tillkännagavs för första gången under Farnborough Air Show i somras men avtalet undertecknades slutligen först i slutet av december med de ekonomiska detaljerna hemlighållna.

Moxys grundidé är att man ska flyga direkt mellan mindre städer i USA utan att passera de stora tidsödande hubbarna. Där tror Moxys grundare, David Neeleman, som även grundat JetBlue, att A220-flygplanet är perfekt med en reseupplevelse likt den man idag får på långdistansflygplanen Airbus A350 och Boeing 787 Dreamliner-flygningar.

Även från Airbus sida tror man, föga förvånande, att A220-flygplanen är perfekta för point-to-point trafik där passagerarunderlaget är för litet för A320-familjens flygplan. A220-300 har plats för 120 passagerare och var fram tills i somras Bombardier-flygplan, men sedan Airbus köpt in sig i Bombardier Cseries-program bytte flygplanen namn till det mer Airbusklingande A220.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.