Militär anti-drönarutrustning ska stoppa drönare i London

heathrow_175812040465107.jpg
(Foto: London Heathrow Airport)

Londons två största flygplatser, Heathrow och Gatwick, kommer att investera i militär anti-drönarutrustning efter de senaste drönarattackerna över Gatwicks flygplats under julhelgen. 

Efter drönarattacken på London Gatwicks flygplats under julhelgen tar flygplatsen tillsammans med Heathrow krafttag mot drönare genom att investera miljontals pund i militär anti-drönarutrustning. Utrustningen kommer troligtvis att inkludera bland Rafael’s Drone Dome system och SkyWall som är samma system som flera medier tros ha använts under drönarattacken på Gatwick av den brittiska militären.

Varken Heathrow eller Gatwick har talat om vilken typ av utrustning som man kommer att köpa men det har tidigare rapporterats om att polisen på Heathrow är beväpnade med SkyWall-100 som är ett vapensystem som kan spåra en drönare och ta ner den på marken säkert. Detta genom att drönare fångas i ett nät som är fäst i en fallskärm.

Ett problem för flygplatser när man ska skydda sig mot drönare är att lagstiftningen släpar efter. I Storbritannien håller regeringen nu på att konsultera ett lagförslag som innebär att det blir obligatoriskt att registrera alla drönare vilket är en bit på vägen. I USA tittar Trumpstaben på att strama åt de drönarlagar som finns där och skapa nya, men kritiker menar fortsatt att en hårdare lagstiftning mot drönare går allt för långsamt.

Incidenter mellan drönare och flygplan ökar i takt med att drönare blir allt mer populära och i Sverige har Arlanda tvingats stänga två gånger under 2018 då drönare har vistas i närheten av flygplatsen start- och landningsbanor. Att storflygplatser som Gatwick tvingas stänga kostar både flygbolag och flygplatsen miljontals kronor då flygplan tvingas landa på andra flygplatser, flygningar ställs in och passagerare måste bokas om alternativ kompenseras ekonomiskt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.