Sjöfartsverket vill ha fler helikoptrar

Sjöfartsverket vill köpa in tre till fyra nya Agusta Westland AW139 för att utöka sin räddningskapacitet bland annat genom att släcka skogsbränder. (Foto: Sjöfartsverket)

Sjöfartsverket vill utöka sin helikopterflottan med upp till fyra nya helikoptrar för att kunna öka stödet till samhället genom att kunna släcka skogsbränder i landet. Investeringen på fyra nya helikoptrar beräknas kosta 450 till 600 miljoner kronor och ett förslag om ett helikopterköp har nu lämnats till regeringen.

Utöka räddningshelikopterflottan med ytterligare tre till fyra helikoptrar och anställ fler besättningar. Det föreslår Sjöfartsverket för regeringen, efter att ha utrett möjligheten att släcka skogsbränder med verkets räddningshelikoptrar. Investeringen beräknas till cirka 450 till 600 miljoner kronor.

”I gengäld ökar förmågan att ge stöd till både civilsamhället och Försvarsmakten vid kriser och stora händelser”, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.

Efter sommarens skogsbränder gav regeringen Sjöfartsverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för att verkets sju räddningshelikoptrar av typen AW 139 ska kunna användas för att släcka skogsbränder. Räddningshelikoptrarnas huvuduppgift är idag statlig sjö- och flygräddning i hela det svenska territoriet samt den svenska räddningsregionen som sträcker sig över stora delar av Östersjön.

Ett utökat helikoptersystem med fyra nya helikoptrar enligt Sjöfartsverkets förslag skulle också innebära att förmågan att stötta Försvarsmakten med flygräddningsresurser förbättras. Den nuvarande organisationen utgår från sju helikoptrar fördelade på fem baser vilket inte tillgodoser Försvarsmaktens behov.

”Vi föreslår att regeringen ger Sjöfartsverket ett utökat uppdrag att stötta de kommunala räddningstjänsterna med resurser för skogsbrandsbekämpning, i kombination med en anslagsfinansierad investering för att kunna köpa in ytterligare tre eller fyra räddningshelikoptrar. På så sätt blir räddningshelikoptrarna i ännu större utsträckning till en stödresurs för samhället vid skogsbränder, fjällräddning, drunkningsolyckor i insjöar och större händelser”, säger Katarina Norén.

Högsäsongen för skogsbränder sammanfaller med högsäsongen för sjö- och flygräddning, vilket är räddningshelikoptrarnas huvuduppdrag. Att utöka uppdraget utan att tillföra fler resurser, i detta fallet fyra helikoptrar, och enbart utrusta de nuvarande sju räddningshelikoptrarna för skogsbrandsbekämpning skulle ge negativa konsekvenser för helikoptrarnas huvuduppdrag, sjö- och flygräddning. Förmågan att släcka skogsbränder skulle i så fall vara begränsad till initiala insatser under kort tid för att inte gå ut över huvudsyftet med dem, att rädda liv.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet, Säve, Kristianstad, Visby, Norrtälje samt Umeå och är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet. I detta uppdrag ingår uppgifter både över land och över vatten. Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer, två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

2 kommentarer

  1. Det är inte Norrlands inland som behöver helikoptrar – det finns ju helikoptrar i såväl fjällvärlden som i Boden och Östersund, Västerbottens inland etc. Basen i Sundsvall bör återöppnas (flytten till Umeå var enbart politiskt motiverad) då den täcker en yta som i dagsläget är blank och där räddningsinsatser försenas (och människoliv går tills spillo) pga bristen på helikoptrar. Sverige är idag, dessvärre, ett u-land när det kommer till ambulanshelikoptrar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.