SAS trycker ut de regionala flygbolagen

Bildresultat för sun air of scandinavia
Sun Air of Scandinavia Dornier 328. (Foto: Andrew Thomas)

Det danska flygbolaget Sun Air of Scandinavia lägger nu ner ännu en regional flyglinje sedan man fått konkurrens från SAS. Denna gången är det Aalborg-Oslo som SAS blir ensamma på och man fortsätter att trycka mindre flygbolag i Norden.

Att SAS är ett starkt varumärke i Norden råder det inga tvivel om. När flygbolaget går in på regionala linjer inom Norden där andra flygbolag flyger eller flugit tidigare blir resultatet allt som oftast att passagerarsiffrorna ökar markant om SAS är ensamma på linjen eller så lämnar det eventuellt konkurrerande flygbolaget linjen på grund av för hård konkurrens från SAS. Ett flygbolag som drabbats flera gånger om av detta är Sun Air of Scandinavia, och nu har det inträffat igen.

Det danska flygbolaget Sun Air of Scandinavia som flyger i British Airways-färger slutar att flyga mellan Aalborg och Oslo den 14 januari då vinteruppehållet på linjen var tänkt att sluta. Sun Air flyger med två dagliga avgångar måndag-torsdag samt en på fredagar med Dornier 328JET-flygplan mellan Aalborg och Oslo. Samtidigt flyger SAS sedan slutet på mars år 2017 fem gånger i veckan mellan städerna och erbjuder alltså en sämre tidtabell än Sun Air, men trots detta är konkurrensen från SAS för stor enligt Sun Air.

I Sverige kan ”SAS-effekten” ses på Örnsköldsvik-Stockholm som SAS började flyga på i april år 2018 och där konkurrensen från Nextjet endast varade i en dryg månad. Sedan SAS har börjat flyga på sträckan har passagerarsiffrorna ökat markant, detta samtidigt som den generella inrikestrenden är nedåtgående.

Tidigare exempel på detta är Billund-Stockholm där Sun Air flög till Bromma efter Cimber och Skyways konkurser år 2012, men när SAS gick in på linjen år 2013 blev det tufft för Sun Air som lämnade linjen i början av 2014. Ett ytterligare exempel är Aarhus-Oslo där SAS nu är ensamma sedan Sun Air lämnat linjen på grund av konkurrensen.

En kommentar

  1. Dock kudos till Sun Air of Scandinavia/BA som erbjuder en, i princip, oslagbar produkt som SAS inte är/aldrig kommer i närheten av. Helt övertygad om att det finns utrymme för dem, men att det gäller att hitta rätt linjer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.