Norwegian ska spara 2 miljarder kronor

Bildresultat för norwegian boeing 737 max
Norwegian Boeing 737 MAX 8. (Foto: Anna Zvereva)

Minst 2 miljarder norska kronor ska sparas under 2019 när Norwegian ska få ännu mer luft under vingarna med ett nytt sparpaket. Men expansionsplanerna stannar inte av och över 200 nya flygplan ska beställas.

Norwegian har under de senaste åren expanderat sitt linjenät och flygplansflotta. Passagerarsiffrorna har nästintill följt med expansionen men troligtvis till för låga biljettpriser. Det norska flygbolagets ekonomi är inte bra och nu ska man spara minst två miljarder norska kronor under året i ett försök att minska utgifterna.

Dessutom har Norwegian omfinansierat ett Dreamlinerköp som innebär att flygbolaget får närmare 275 miljoner norska kronor mer i kassan. Reuters rapporter också att Norwegian har säkrat finansieringen av samtliga flygplan som ska levereras under första halvan av år 2019. Av de flygplanen ska ett antal direkt säljas eller leasas vidare till andra flygbolag.

Noterbart är även att Norwegian lagt ned ett antal linjer under 2018 på grund av bristande lönsamhet, och det kommer troligtvis bli mer av den varan framöver då flygbolaget ska se över sitt linjenät och sin flygplansflotta.

Det norska flygbolaget har idag en flygplansflotta som består av 163 Boeing-flygplan fördelat på sex dotterbolag. Av Boeing-flygplanen är 131 Boeing 737-800/MAX-flygplan och 32 stycken 787 Dreamliner i versionerna -8 och -9. Norwegians flygplansflotta och linjenät kommer trots sparpaketet att totalt sett fortsätta växa de närmsta åren då det finns planer på att beställa över 200 nya flygplan. Det är dock något som oroar investerare då man tror att kostnaderna kommer att öka snabbare än intäkterna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.