ATR-motorer stängdes av under flygning

Bildresultat för virgin australia atr 72-600
Virgin Australia ATR 72-600. (Foto: Bahnfrend)

Under kort tid stängdes båda motorerna på en ATR 72-600 från Virgin Australia av och återstartades automatiskt när man befann sig under nedgång mot Canberras flygplats. Nu har en utredning startats, och den kan bli viktig med tanke alla de ATR-flygplan som flyger runt om i världen.

En ATR 72-600 från Virgin Australia genomförde en flygning mellan Sydney och Canberra för en dryg vecka sedan då båda motorerna efter varandra stängdes av och flammor från de syntes. Dock startade motorerna igen automatiskt kort efter avstängningen och flygningen fortlöpte som planerat och man landade på Canberras flygplats utan problem.

Flygplanet befann sig sjunkande på 11 000 fot ( 3 352 meter) när den högre motorn stängdes av och fem sekunder senare startades igen. Kort därefter när man befann sig på 10 000 fot inträffade samma sak med den vänstra motorn. På grund av detta ändrade piloterna från automatisk antändning av motorernas bränsle till manuell under resten av flygningen.

Den australiensiska transportmyndigheten, ATSB, har nu startat en utredning och den kan bli intressant även i Europa, Sverige och resten av världen då närmare 1 000 ATR-flygplan flyger idag. I Sverige flyger SAS (Flybe/Nordica) och BRA med ATR 72-500/600-flygplan och i Europa opererar flygbolag som DAT, Air France dotterbolag HOP!, CSA Czech Airlines och Iberia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.