Flygskatten försvinner

Bildresultat för arlanda
(Foto: Swedavia)

Ett år och två månader. Så gammal kommer flygskatten i Sverige att bli. Detta då den från och med den 1 juli nästa år kommer att försvinna sedan Moderaterna och Kristdemokraternas budget röstats igenom i riksdagen.

Den första april i år infördes flygskatten för alla avresande resenärer från landets flygplatser. Sedan dess har skatten varit omdiskuterad och flygbranschen ifrågasatte den och menade att man skulle satsa mer på biobränsle istället då det skulle göra mer miljönytta. Nu ser flygbranschen ut att gå segrande ur detta då flygskatten ska avskaffas den 1 juli år 2019.

Detta efter att Moderaterna och Kristdemokraternas budget för år 2019 röstades igenom i riskdagen och i den ingick ett avskaffande av flygskatten. Avskaffandet är något som välkomnas av branschen och flygbolagen som använt skatten som skäl för ett flertal pauser och nedläggningar av flyglinjer till och från Sverige.

Ett exempel på detta är Norwegians långlinje mellan Stockholm Arlanda och Oakland som enligt Stockholms Handelskammare är en viktig flyglinje på flera plan.

”Direktlinjen till San Francisco, med techklustret Silicon Valley, är viktig både symboliskt och i praktisk mening för huvudstadsregionen. Förhoppningsvis kan budgetbeslutet förändra förutsättningarna och stärka kontaktytorna mot ett högspecialiserat internationellt näringsliv som är helt beroende av goda flygförbindelser”, säger Andreas Hatzigeorgiou VD på Stockholms Handelskammare.

Även Norwegian är positiva till att flygskatten försvinner under nästa år och öppnar nu upp för fler avgångar och nya direktlinjer.

”Det här beskedet är mycket glädjande och innebär att vi ser positivt på att öka tillgängligheten i Sverige. Det är viktigt för oss att bidra till ett hållbart flyg men det är utsläppen som ska minska, inte resandet. Med våra nya, bränsleeffektiva flygplan bidrar vi till att minska utsläppen redan idag”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Syftet med flygskatten är att minska miljöpåverkan. Men flyget ingår redan i handeln med utsläppsrätter vilket innebär att en flygskatt bara flyttar utsläppen någon annanstans. Tillgängligheten har försämrats i flera länder som har infört flygskatter och det gäller även Sverige. Sverige är ett avlångt land med stora avstånd där bra flygförbindelser är avgörande för tillgängligheten skriver Norwegian i ett pressmeddelande.

Flygskatten har även givit en motsatt effekt än vad som var tänkt då flygbolaget BRA valt att behålla sina äldre bränsletörstiga fyrmotoriga Avro-flygplan istället för att ta in de betydligt modernare och bränslesnålare Airbus A220-flygplanen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.