Arlanda stänger bana 1 även nästa sommar

Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Daniel Asplund)

Under årets sommar var Arlandas längst bana, bana 1, stängd under stora perioder på grund av underhåll. Men banans asfalt är trots detta inte tillräckligt bra, och därför kommer banan att stängs även under nästa sommar.

Arlandas bana 1, 01L-19R, är flygplatsen längsta bana och är cirka 3 300 meter lång. Banan är också den som används mest av flygplatsen tre banor, men under nästa sommar kommer Swedavia att åter stänga banan, denna gång mellan den 1 juli och 25 augusti på grund av underhållsarbete.

Stängningen av rullbanan kommer främst få begränsningar för långlinjeflygplan som då endast kan nyttja Arlandas andra två banor som endast är 2 500 meter långa. 2 500 meter får betraktas som en kort bana långlinjeflygplan, och kan komma att skapa problem.

Tidigare var det planerat bana 1 inte skulle stängas av under sommaren år 2019, men Swedavias utredningar av beläggningen på banan visar att man behöver göra en rad åtgärder de närmsta åren. Avstängningen och underhållet av bana 1 under 2019 är en av de första åtgärderna som man planerar att genomföra.

Arlandas bansystem och manöverområde

Bildresultat för arlanda bansystem

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.