Gällivare bygger ut med ny ILS

Bildresultat för gällivare flygplats
Gällivare Lapland Airport. (Foto: Skistar)

Gällivare Lapland Airport ska förbättra inflygningshjälpmedlen på flygplatsen med en ny ILS och samtidigt förlänga rullbanan något. Allt för att få en bättre regularitet i flygningarna till Stockholm.

Lapland Airport utanför Gällivare har under hösten drabbats av en hel del inställda flygningar då Nordica inte kunnat landa med sina CRJ-flygplan på flygplatsen på grund av dåligt väder. Men nu ska det bli ändring på det när Gällivare får ILS-inflygningar till båda banändarna.

Idag har Gällivares bana 12-30 en ILS-inflygning i östlig riktning, bana 30 och den används för landningar vid västliga vindar. Dock har vinden varit ogynnsam under flera tillfällen i höst och då har flygningarna från Stockholm med Nordica inte kunnat nyttja ILS:en på bana 30 och fått ställas in eller flyga till Arvidsjaur. Därför ska flygplatsen nu installera en ILS även på bana 12 som används för start och landning vid östliga vindar vilket möjliggör att landa i dåligt väder även på bana 12. Till den nya ILS:en kommer även medföljande inflygningsljus på 900 meter att installeras.

Även en 150 meters förlängning av banan i den östra delen ska göras i samband med ILS-byggnationen för att möjliggöra en något längre startsträcka, troligtvis genom att flygplanen ska kunna vända på den nya förläningen och får då full bana på drygt 1 700 meter att starta på.

Idag används Gällivares flygplats främst av estniska Nordica som flyger en av Trafikverket upphandlad flyglinje till Stockholm Arlanda via Arvidsjaur med en Bombardier CRJ 900 som har plats för 88 passagerare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.