Markskada tvingade superjumbo att avbryta flygning

Bildresultat för qantas airbus a380 door
Qantas Airbus A380. (Foto: Adrian Pingstone)

Tätningen runt en passagerardörr på en Airbus A380 skadades under ett markstopp i Sydney. När flygplanet sedan flög uppstod ett paralyserande ljud på grund av detta vilket gjorde att flygplanet återvände till Sydney efter två timmars flygning.

Under ett markstopp på Sydneys flygplats i slutet av augusti skadades tätningen och dess hållare vid en passagerardörr på en Airbus A380 från Qantas av ett cateringfordon. Skadan upptäcktes först på marken efter att flygplanet återvänt till Sydney  efter en avbruten flygning till Dallas. När flygplanet passerade flygnivå 250 (25 000 ft) uppstod nämligen ett paralyserande ljud.

Besättningen ombord kunde konstatera att dörren var låst på rätt sätt och att det inte fanns någon risk att den skulle öppna sig. Men passagerarkomforten och den då oklara anledningen till varför ljudet uppkommit gjorde att man återvände till Sydney efter dumpning av bränsle. I Sydney landade superjumbon utan några problem.

Nu har utredningen från den australiensiska transportmyndigheten kommit, och den slår fast att skadan inträffade på grund av en onormal användning av cateringfordonet. Detta ska i sin tur ha distraherat markpersonalen som inte uppmärksammade skadan på dörrtätningen. I utredningen nämns dock inte vad den onormala användningen av cateringfordonet innebär.

Skador på flygplan som uppstår på marken av exempelvis cateringfordon är en kostsam historia för flygbolagen. Ungefär 10-12 miljarder beräknas flygplansskador och relaterade kostnader till detta kosta årligen för flygbolagen världen över.

På grund av de höga skadekostnaderna har flygbolagsorganisationen IATA startat ett program som ska standardisera hur man rapporterar incidenter i flygindustrin och använda informationen från rapporterna för att kunna minska riskerna för incidenter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.