Tomteflyget tar vägen över Sverige

Bildresultat för rovaniemi airport
Tomteflyg på Rovaniemi flygplats. (Foto: Sami Räihä)

När familjer runt om i Europa ska besöka tomten i Finland under vintern tar man vägen genom svenskt luftrum. I december kommer omkring tusen flighter att passera Sverige på sin väg till eller från tomtens hemvist kring Polcirkeln.

Det så kallade Tomteflyget har nu dragit igång och tomtesugna familjer från främst Storbritannien vill åka och besöka tomten i hans hemvisit i norra Finland. Flygplatser som Rovaniemi, Kittilä och Ivalo får under december betydligt mer flyg än en vanlig månad och flygplanen tar vägen över Sverige för att komma till tomten.

Tomteflyget genom Sverige leds från Luftfartsverkets kontrollcentral i Stockholm. Jämfört med en vanlig månad innebär tomteflyg en markant ökning av flygtrafiken i de norra delarna av Sverige. Onsdagar, lördagar och söndagar är det som flest plan i luften på väg till eller från norra Finland.

”Nu på söndag den 9 december och den 23 december är de största resdagarna i år med omkring 95 planerade flighter i båda riktningarna båda dagarna. Tomteland och allt spännande som finns där fortsätter att locka besökare år efter år,” säger Per Fröberg, pressansvarig LFV.

Flygbolag som flyger tomteflygningar från Storbritannien är bland annat Thomas Cook Airlines UK, Enter Air, Titan Airways, Norwegian och TUIfly. Även flygningar från Tyskland, Italien och Schweiz förekommer under vintermånaderna till Tomtens land i norra Finland.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.