Nytt oneworld-flygbolag

Bildresultat för royal air maroc boeing 787
Royal Air Maroc Boeing 737-700. (Foto: Markus Eigenheer)

Världens tredje största flygbolagsallians, oneworld, får en ny medlem när marockanska Royal Air Maroc blir en fullvärdig medlem under mitten av år 2020. 

Finnair och British Airways samt de övriga flygbolagen i oneworld-alliansen får en ny samarbetspartner under år 2020 då Royal Air Maroc nu fått godkännande på sin ansökan om att gå med i den globala flygalliansen. Förutom Royal Air Maroc kommer även flygbolagets dotterbolag Royal Air Maroc Express att bli medlem i oneworld om drygt ett år.

Royal Air Maroc är Afrikas största flygbolag som inte tillhör någon allians och flyger till 94 destinationer fördelat på 49 länder i Afrika, Europa, Mellanöstern samt Nord- och Sydamerika. Flygbolaget kommer att tillföra 34 nya destinationer i oneworldnätverket som nu uppgår till drygt 1 000 destinationer i 178 länder.

Royal Air Maroc blir även det första afrikanska flygbolaget att gå med i oneworld någonsin. Idag består oneworld av American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LATAM Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Jordanian, S7 Airlines och SriLankan Airlines. Till det finns även ett 30-tal dotterbolag som är medlemmar i världens tredje största flygbolagsallians efter Star Alliance och Skyteam.

Det marockanska flygbolaget blir den första nya medlem i oneworld sedan år 2012, men sedan den 5 december finns även Fiji Airways med i oneworld som en ”connect partner”. Det innebär att flygbolaget inte behöver uppfylla alla krav som finns för att gå med i alliansen, men både flygbolaget och de fullvärdiga alliansmedlemmarna kan dra nytta av olika samarbeten. Även Star Alliance, världens största flygbolagsallians, har ett upplägg som består av ”connecting partners” och där ingår idag grekiska Olympic Air och Juneyao Airlines.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.