Lion Air överväger att stoppa Boeing-order

Bildresultat för lion air boeing 737 max
Lion Air Boeing 737 MAX 8. (Foto: Bathara Sakti)

Lion Air och Boeing har hamnat på kant med varandra efter Lion Airs krasch med en Boeing 737 MAX i oktober och nu överväger Lion Air att stoppa sin order på närmare 200 flygplan hos den amerikanska flygplanstillverkaren.

Indonesiska Lion Air är inte tillfreds med att Boeing försöker att lägga fokus mot Lion Airs säkerhetskultur efter flygkraschen i oktober då en Boeing 737 MAX 8 från Lion Air kraschade och 189 människor omkom. Det hela kan sluta med att Lion Air stoppar en stororder på 190 Boeing 737 MAX-flygplan.

Frågetecken kring Lion Airs säkerhetskultur har väckts efter att flygplanet som kraschade tillåtits att flyga trots att det dokumenterats allvarliga fel med AOA-sensorer på den föregående flygningen. Men från flygbolagets sida ser man kritiken som ett försök från Boeing att skjuta över uppmärksamheten till Lion Airs säkerhetskultur från de frågetecken som finns kring Boeings anti-stall system.

Enligt ett flertal rapporter ska anti-stall systemet tvingat flygplanet till en negativ anfallsvinkel vilket gjort att MAX-flygplanet inte gick att kontrollera och kraschade med nosen rakt ned i havet. Anti-stall systemet på Boeings 737 MAX får data från AOA-sensorn som det alltså ska ha varit problem med under tidigare flygningar med det specifika flygplanet. Boeing överväger nu att komma med en mjukvaru-uppdatering av systemet inom två månader.

På grund av Boeings försök att flytta uppmärksamhet överväger nu Lion Air att stoppa sina kvarvarande beställningar på Boeing 737 MAX-flygplan rapporterar Reuters. En av Lion Airs grundare, Rusdi Kiruna, är rasande över Boeings beteende och vill stoppa leveransen av 190 flygplan som det indonesiska flygbolaget har beställning på hos Boeing, vilket skulle vara ett hårt slag för den amerikanska flygplanstillverkaren.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.