SAS-VD tror på fler flygbolagskonkurser

SAS VD Rickard Gustafson. (Foto: SAS)

De europeiska flygbolagen är pressade och SAS VD Rickard Gustafson är övertygad om att det kommer att komma fler flygbolagskonkurser framöver, men SAS är inte i fara.

Hela den europeiska flygbranschen är satt under hård press och detta kommer att leda till att fler flygbolag går i konkurs. Det säger SAS VD Rickard Gustafson i den danska affärstidningen Børsen. För tillfället råder det en överkapacitet, låga priser och höga bränslepriser i Europa vilket gör det tufft för flygbolagen att locka till sig resenärer och samtidigt kunna sälja flygbiljetter till en lönsamt pris.

Gustafson tror även att sammanslagningar mellan flygbolag i Europa kommer att fortsätta. Dessutom säger VD:n att om man inte vill vara med att driva på förändringar i industrin tar det inte lång tid förrän man slutar att existera. Ett exempel på detta är Air Berlins konkurs under förra året.

I Børsen nämner Gustafson också en markant skillnad mellan Nordamerika och Europa. I Nordamerika är det ett bättre företagsklimat och där sker sammanslagningar av flygbolagen ofta mellan fusioner medan det i Europa sker på grund av konkurser.

SAS har efter flera år med röda siffror på den sista raden börjat att levera positiva resultat och man ska inte vara orolig för att SAS skulle vara nära konkurs. Om prognosen på ett resultat på två miljarder kronor i år håller kommer det att vara det bästa resultatet i SAS historia enligt Gustafson.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.