Flybe till salu – Virgin Atlantic intresserade

Flybe Bombardier Dash 8 Q400. (Foto: Sebastien Mortier)

Det brittiska regionala flygbolaget Flybe, som bland annat flyger för SAS, är till salu och det finns ett flertal intressenter. En av dem är Virgin Atlantic som nu är i förhandlingar med Flybe vilket gjort att det regionala flygbolaget rusat på den brittiska börsen.

Flybe är Storbritanniens största regionala flygbolag och flyger inom Storbritannien samt till och från de brittiska öarna samt för SAS från Stockholm Arlanda. Det går dock ekonomiskt dåligt för flygbolaget som nu är till salu. Man har redan tackat nej till ett bud från Stobart Group som äger ett flertal flygplatser i Storbrtiannien och Stobart Air, men det finns ytterligare potentiella köpare och en av dem är långlinjebolaget Virgin Atlantic.

Att Virgin Atlantic är intresserade av Flybe har gjort att aktierna i Flybe rusat upp med 50 procent under fredagen i förra veckan. Virgin Atlantic säger dock att det inte överhuvudtaget är säkert att man kommer att komma med ett bud. Dock säger Virgin att man sitter i förhandlingar med Flybe vilket även det regionala flygbolaget bekräftar.

Virgin Atlantic flyger idag långlinjer från London Heathrow och Gatwick samt från Manchester med 46 långlinjeflygplan från Airbus och Boeing. Virgin Atlantic är dock inte helt främmande för regionala flyglinjer då man under två år flög från London till Edinburgh och Manchester genom Virgin Atlantic Little Red. Det blev dock inte framgång och under 2015 då bolaget stängdes ner förlorade man 3 miljoner pund i veckan på bolaget som hyrde in fyra Airbus A320 från Aer Lingus för att sköta flygtrafiken.

Det kan alltså bli en comeback för Virgin på den regionala flygmarknaden i Europa och Storbritannien vid ett eventuellt övertagande av Flybe. Det blir dock i en större skala än Virgins Little Red då Flybes flotta idag består av 85 flygplan fördelat på 12 ATR 42/72, 54 Bombardier Dash 8 Q400, elva Embraer 170, sju Embraer 190 och en inhyrd Jetstream 41. Flybe flyger idag till 85 destinationer i Storbritannien och västra Europa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.