Nytt Boeingsystem kan ligga bakom Lion Air krasch

Picture of the aircraft
Lion Air Boeing 737 MAX 8 PK-LQP som kraschade den 29 oktober. (Foto: PK-REN)

Den Boeing 737 MAX 8 från Lion Air som kraschade den 29 oktober i Indonesien hade upprepade problem med höjd och fartsensorer flera dagar innan kraschade skedde. Detta visar en initial utredning som även fokuserar på ett nytt pitchsystem i Boeing 737 MAX-flygplanen som kan ha bidragit till kraschen. 

Den 29 oktober kraschade en splitterny Boeing 737 MAX 8 från Lion Air i Indonesien kort efter start från Jakartas flygplats. Det har tidigare spekulerats i att problem med höjd och fartavläsningar varit aktuellt för det specifika flygplanet. Nu kommer det en initial utredning som visar att flygplanet haft ett flertal problem med detta vilket gjort att flygplanet trott att det befunnits sig i ett onormalt läge vilket i sin tur kan ha gjort att flygplanet kraschade då automatiska räddningssystem startade.

På flygningen innan den fatala JT 610-flighten, hade piloterna rapporterat om en trasig PFD, Primary Flight Display. Flygplanets tekniska loggbok beskriver även att det funnits problem med höjd och fart avläsningar som inte överensstämt. Dessutom ska en anfallsvinkelsensor bytts ut innan flygningen. Flygtekniker ska också ha genomfört tester av pitotrören på marken med godkända resultat då man sedan släppt i väg flygplanet.

Den initiala utredningen fokuserar även på Boeing 737 MAX 8s Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) som är ett nytt system på MAX-flygplanen. MCAS ska förbättra pitchegenskaperna på flygplanet när det flygs manuellt med en hög anfallsvinkel och klaffarna infällda. Systemet kan styra över höjdrodret och tvinga flygplanet till en negativ anfallsvinkel utan någon input från piloterna, och detta kan vara en bidragande orsak till kraschen vilket framöver ska utredas.

På flygningen innan kraschen ska MCAS-systemet gått in sedan piloterna fällt in klaffarna och flygplanet hamnade automatiskt i ett nos ned läge. Dock stängde piloterna på den flygningen av MCAS-systemet och fortsatte att flyga flygplanet manuellt till Jakarta utan några problem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.