Ny Sukhoi-operatör tar över efter Brussels och Cityjet i Europa

Bildresultat för adria airways crj 900
Adria Airways Bombardier CRJ 900-flygplan ska wet-leasas ut till förmån för Sukhoi SSJ i det slovenska flygbolagets egna flotta. (Foto: Alex Beltyukov)

Brussels Airlines stoppar under nästa år alla bolagets flygningar som genomförs av det ryska flygplanet Sukhoi SSJ 100. Men Sukhoi har nu fått nytt napp bland de europeiska flygbolagen vilket innebär att 15 SSJ 100-flygplanen kommer att tillföras Adria Airways under nästa år.

Adria Airways kommer att bli en ny Sukhoi SSJ 100 operatör under nästa år. Då kommer de första av totalt 15 flygplan att levereras till det slovenska Star Alliance-bolaget som även kommer att starta ett underhållscenter för SSJ-flygplan tillsammans med Sukhoi på Ljubljanas flygplats som är Adrias hubb.

Att Adria blir en SSJ 100 operatör innebär att Sukhoi lyckas hålla sig kvar i Europa trots att Brussels Airlines och Cityjet slutar att flyga med sina SSJ 100-flygplan då det varit på tok för många tekniska problem och svårigheter med att få fram reservdelar till flygplanen. Det ser alltså på pappret ut som en klok idé att starta ett underhållscenter i Ljubljana för Adrias del.

Adria Airways beslut att leasa 15 stycken SSJ 100 innebär enligt flygbolagets VD Holger Kowarsch att man kan använda den nuvarande flottan till wet-lease uppdrag i en större utsträckning än idag. Kowarsch tillägger även att Sukhoi-flygplanen passar Adrias strategiska mål bäst av de flygplanen som man har utvärderat.

Idag flyger Adria Airways med en flotta som består av tre Bombardier CRJ 700, nio CRJ 900, tre Airbus A319 och fyra SAAB 2000-flygplan. Samtliga Airbus-flygplan flyger idag för Lufthansa och ett antal CRJ-flygplan wet-leasas till Luxair samt Austrian Airlines, och det lär nog blir mer av den varan för Adria Airways i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.