CSA byter ut Airbus mot Boeing

Bildresultat för csa czech airlines airbus a319
CSA Airbus A319. (Foto: Kambui)

Tjeckiska CSA Czech Airlines väljer att byta ut samtliga Airbus A319-flygplan som bolaget har sin flotta för att ersätta dem med större Boeing 737-flygplan, men Airbus-flygplanen försvinner inte helt då en del ska leasas till Lufthansa Group.

Tjeckiens nationella flygbolag CSA Czech Airlines kommer att fasa ut samtliga åtta Airbus A319-flygplan som bolaget har i sin flotta och ersätta de med större Boeing 737-800. Det sade flygbolagets talesperson Daniel Šabík i tjeckiska Lidové Noviny och pekar på att en del av Airbus-flygplanen istället kommer att leasas ut till flygbolag som har kapacitetsbrist.

CSA kommer att wet-leasa fem Airbus A319 till Lufthansa Group-bolaget Eurowings på 12 och 18 månaders kontrakt med start i januari nästa år. Flygplanen kommer att baseras i Stuttgart och flyga på Eurowings linjenät i Europa samt Egypten, Marocko och Turkiet. Två A319-flygplan kommer att återlämnas till sina ägare och det sista flygplanet, som CSA äger själva, kommer troligtvis att säljas.

När Airbusplanen åker ut kommer istället Boeing in med ett antal B737-800 som ska komma från CSAs moderbolag Travel Service som idag har 48 Boeing 737-flygplan i olika versioner. Anledningen till skiftet från Airbus till Boeing är främst att B737-800 har plats för 45 fler passagerare per flygning än A319 och att CSA nu tillhör Smartwings Group som äger Travel Service vilket gör det nödvändigt att använda sig effektivt av båda flygbolagens flygplansflottor enligt CSAs Daniel Šabík.

Idag har CSA en flotta som förutom de åtta A319-flygplanen består av sex ATR 72, tre ATR 42 och en Airbus A330 som används på linjen Prag-Seoul. Det är dock oklart vad CSA ska göra med ordern på sju Airbus A320neo-flygplan som enligt planen ska levereras från år 2021 när man nu väljer Boeing.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.