Nextjet ATP:er får nya liv

Bildresultat för nextjet atp
Nextjet BAe ATP. (Foto: Anna Zvereva)

När Nextjet gick i konkurs i mitten av maj tidigare i år hade man fem BAe ATP-flygplan i flottan. Alla sattes till en början i förvaring, men nu har två av dem fått nya liv trots sin förhållandevis höga ålder på närmare 30 år.

Nextjets konkurs i mitten av maj innebar att hela flygbolagets flygplansflotta fastnade på marken. Ett antal SAAB 340-flygplan har dock kommit upp i luften igen genom Air Leap, Sprint Air och estniska Nyxair. För Nextjets fem närmast antika BAe ATP:er såg det dystrare ut, men nu har två av dem fått liv igen på varmare breddgrader.

De två flygplanen som tidigare hade de svenska registreringarna SE-MAL och SE-LLO har nu fått nya i det kenyanska luftfartygsregistret. SE-MAL finns idag i Kenya hos flygbolaget AeroSpace Consortium medan SE-LLO enligt ch-aviation befinner sig på Malmö Airport i väntan på leveransflygning till AeroSpace Consortium.

AeroSpace Consortium är ett kenyanskt flygbolag som startade som ett fraktflygbolag men flyger idag reguljära passagerarlinjer, charter och rena fraktflygningar i Kenya, bland annat med Fokker 50 och BAe ATP-flygplan. Förutom två före detta Nextjet ATP:er har AeroSpace Consortium även tillfört två ATP:er från West Atlantic Sweden som idag används som fraktflygplan i Kenya.

Nextjet var den enda operatören i världen som flög med BAe ATP-flygplan på passagerarflygningar och genom konkursen försvann således passagerarflygningar med ATP:er, men nu återupplivas dem igen i Kenya. Trots få passagerarflygningar finns det en hel del ATP:er kvar i luften då flygplanet är ett populärt fraktflygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.