Positivt tredje kvartal för Norwegian

Norwegian_Air_Shuttle_B737_LN-NGH_(8906326396)
Norwegian Boeing 737-800. (Foto: RHL Images)

Norwegian presenterar ett resultat före skatt på drygt 1,6 miljarder NOK för tredje kvartalet. Trots en kapacitetstillväxt på 33 procent så minskar kostnaderna och enligt bolagets strategi kommer tillväxten att avta framöver och kostnaderna minska ytterligare.

Norwegians Nettoresultatet för tredje kvartalet landade på 1,3 miljarder NOK, en förbättring med 18 procent jämfört med samma kvartal förra året. Bolagets enhetskostnader, exkluderat bränsle, minskade med 10 procent medan omsättningen ökade med 33 procent till 13,4 miljarder NOK. Totalt flög närmare 11 miljoner passagerare med Norwegian under tredje kvartalet vilket är en ökning med 11 procent. Kabinfaktorn för tredje kvartalet var på 90,5 procent jämfört med 91,7 procent för det tredje kvartalet år 2017.

Norwegian har de senaste åren gjort omfattande investeringar och etablerat nya baser internationellt och på nya marknader, rekryterat flera tusen medarbetare, främst piloter och kabinpersonal samt lanserat många nya linjer och ökat kapaciteten på väletablerade linjer. Det starka internationella fotavtrycket har bland annat bidragit till att USA nu står för den största enskilda marknaden efter Norge när det gäller bolagets totala intäkter.

”Det är glädjande att kunna presentera ett bra resultat med minskade enhetskostnader trots en stark tillväxt, särskilt internationellt. Tillväxten kommer att sakta ned framöver och vi kommer kunna skörda av de stora investeringar vi har gjort vilket gynnar våra kunder, anställda och aktieägare”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Under tredje kvartalet har Norwegian fasat in en fabriksny Boeing 787-9 Dreamlinerplan och fyra Boeing 737 MAX-plan i flottan. Totalt i år får Norwegian leverans av 11 Boeing 787-9 Dreamliner, 12 Boeing 737 MAX 8 och har sedan tidigare fått bolagets två sista Boeing 737-800.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.