Icelandair köper WOW Air

Bildresultat för icelandair wow air
WOW Air Airbus A330. (Foto: Anna Zvereva)

Den isländska konkurrensen över Atlanten mellan Icelandair och WOW Air försvinner sedan beskedet kommit att Icelandair köper WOW Air för att stärka båda flygbolagens framtida möjligheter.

Sedan WOW Air såg dagens ljus för första gången har det varit stenhård konkurrens mellan lågprisflygbolaget och klassiska Icelandair. Men nu är det slut med det. I ett pressmeddelande skriver Icelandair Group att man har ingått ett avtal om att överta samtliga aktier i WOW Air.

”Jag är mycket stolt över de framgångar och utveckling som vi på WOW Air har haft de senaste åren och jag är tacksam för responsen vi fått sedan den första flygningen. Ett nytt kapitel startar ny där WOW Air får möjligheten att växa med stark backning från Icelandair Group”, säger WOW Airs VD Skúli Mogensen.

Sammanslagningen av flygbolagen innebär inte att man kommer att samlas under ett och samma varumärke. De båda flygbolagen kommer att fortsätta flyga med sina respektive varumärke och mot sina respektive marknader och kommer ha knappt fyra procent av den transatlantiska marknaden.

”WOW Air har de senaste åren byggt upp ett starkt varumärke och haft stora framgångar inom bolagets marknader till och från Island över Atlanten. Där finns många möjligheter för samarbeten mellan de båda flygbolagen, men de kommer att fortsätta flyga under deras respektive varumärken och tillstånd,” säger Bogi Nils Bogason VD Icelandair Group.

Icelandair har idag en flotta som består av tre Boeing 737 MAX, 29 Boeing 757 samt fyra Boeing 767-flygplan. WOW Air å sin sida har en Airbus-flotta som består av tre Airbus A320, 14 Airbus A321 (varav två i neo-version) samt tre Airbus A330-300. De båda flygbolagen har specialiserat sig på den transatlantiska marknaden med Island som hubb. Under morgontimmarna lyfter ett stort antal flygplan mot Europa för att sedan återvända till Keflavik-flygplatsen under tidig eftermiddag. Kort därefter lyfter flygplanen mot Nordamerika för att vara åter på Island under den tidiga morgonen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.