Berlin tillbaka på plus

Bildresultat för tegel airport easyjet
easyJet Airbus A320 på Berlin-Tegel. (Foto: Sebleouf)

I slutet av oktober år 2017 försattes Air Berlin i konkurs och en femtedel av passagerarna på Berlin Tegel flygplatsen försvann månaden efter. Men i september i år var det en positiv passagerarutveckling i Berlin och nu är framtidstron på de tyska huvudstadsflygplatserna tillbaka.

När Berlin-Tegel flygplatsen blev av med sitt största flygbolag, Air Berlin, på grund av konkurs i slutet av oktober år 2017 kom det som ett hårt slag. I november förra året blev slaget ännu hårdare när det visade sig att flygplatsen tappat 21 procent av sina passagerare jämfört med november år 2016.

Men nu är det positiva tongånger på Berlins båda flygplatser Tegel och Schönefeld igen. Under september ökade antalet passagerare med 6,3 procent jämfört med samma period förra året. Tar man flygplatserna var för sig ökade Tegel med 11,6 procent och Schönefeld med 2,8 procent. Air Berlins konkurs den 27 oktober förra året satte djupa spår i passagerarstatistiken redan från augusti förra året då oroligheterna för flygbolaget blev stora.

Check-in.dk skriver att en sådan stor tillväxt som 11,6 procent på Tegel-flygplatsen var inget som man förväntade sig förra året vid samma tidpunkt. Men sedan Air Berlins konkurs har brittiska easyJet gjort Tegel till en bas och tillsammans med Ryanairs dotterbolag Laudamotion har man tagit över stora delar av Air Berlins tidigare flyglinjer.

Sett över hela 2018 har 25,6 miljoner passagerare använt Berlins två flygplatser vilket är en tillbakagång med 1,3 procent jämfört med 2017-års första nio månader. Det är främst Tegel som minskat, med 1,9 procent, men även Schönefeld har minskat under året, dock med knappa 0,2 procent.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.