Norges första Kinalinje på gång

Bildresultat för hainan airlines a330-200

Hainan Airlines Airbus A330-200. (Foto: Aero Icarus)

Kinesiska Hainan Airlines öppnar under hösten nästa år en första flyglinje mellan Norge och Kina. Det blir en flyglinje med tre avgångar i veckan mellan Oslo och Beijing, men det är inte ständigt glada miner över detta i Norge.

Redan i juni kom det signaler om att Hainan Airlines fått rättigheter till att flyga mellan Beijing och Oslo, och nu är det även officiellt bekräftat. Hainan kommer att flyga tre gånger i veckan mellan de båda huvudstäderna med en Airbus A330-200 som har plats för 292 säten fördelat på 32 Business Class samt 260 Economy Class-säten.

”Det är en mycket bra nyhet för den norska turismen och näringslivet. Hainan är ett stort internationellt flygbolag och det kommer även innebära att fler kinesiska turister får möjlighet att uppleva Norge”, säger Oslo Gardermoens flygplatsdirektör Øyvind Hasaas.

Det är dock inte ständigt glada miner. Flygbolaget Norwegian ifrågasätter varför det är ett kinesiskt flygbolag som får de första tillstånden att flyga mellan länderna och inte ett norskt. Norwegian har under en längre tid velat flyga till Kina från Oslo, men idag är det endast SAS bland de skandinaviska flygbolagen som har tillstånd att flyga över norra Ryssland till Kina. SAS flyger idag från Stockholm och Köpenhamn till Hong Kong respektive Beijing.

Norwegian har därför lobbat för att den norska regeringen själva ska förhandla med Ryssland om överflygningstillstånd, men detta är inget som givit något resultat vilket Norwegians kommunikationschef i Norge Lasse Sandaker-Nielsen tycker är beklagligt enligt norska Dagens Næringsliv.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.