Två nya terminaler ska byggas på JFK

Asset Image
New York JFK Airports nya Terminal Syd. (Foto: PANYNJ)

Terminalerna 1, 2 och 7 blir nord och syd när New Yorks JFK-flygplats har tillkännagivit sin framtida terminalplan som ska vara verklighet om fem år och som är en del i att uppgradera hela transportsystemet i New York City. 

Det är en expansionsplan på 13 miljarder dollar på New York JFK International Airport som innebär att tre av dagens sex terminaler, 1, 2 och 7, på flygplatsen görs om och bildar Terminal Syd och Nord. Det är en expansion som innebär att JFK kan ta emot 15 miljoner fler passagerare per år än idag och kommer att ha plats för fler VLA, Very Large Aircraft som Airbus A380 samt widebodyflygplan som Boeing 777X.

Den nya Terminal Syd kommer att ha 23 gater och ersätta dagens Terminal 1 samt 2 och delvis byggas på mark där den tidigare Terminal 3 låg. Terminal Syd kommer att utvecklas av bolaget Terminal One Group som ägs av Air France, Japan Airlines (JAL), Korean Air och Lufthansa samt drivs av Münchens flygplatsbolag. Dagens användare av Terminal 1 är medlemmar från Skyteam-alliansen och Terminal 2 används uteslutande av Delta Air Lines.

Terminal Nord kommer bli aningen mindre än Terminal Syd och ha 12 gater. Terminalen blir en förläning av Terminal 5 och ersätter med det Terminal 7 och den tidigare Terminal 6. Här är det det amerikanska flygbolaget JetBlue som kommer att utveckla och driva terminalverksamheten. Idag flyger JetBlue från Terminal 5, och Terminal 7 används huvudsakligen av OneWorld-flygbolag som British Airways samt Qatar Airways. Dessutom använder en del icke-alliansflygbolag terminalen.

Arbetet med att bygga Terminal Syd och Nord kommer att påbörjas år 2020 och de första gaterna planeras att tas i drift tre år senare. År 2025 ska båda de nya terminalerna stå helt färdiga. Bygget av två nya terminaler på JFK-flygplatsen är en del i en större uppgradering av transportmedlen i New York som inkluderar två nya terminaler på La Guardia-flygplatsen och den nya Tappan Zee Bridge som öppnades under förra året.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.