Ofrivillig kortbanestart efter feltaxning med Airbus-flygplan

Bildresultat för A6-ANV airbus a320 air arabia
Air Arabia Airbus A320. (Foto: Anna Zvereva)

En Airbus A320 taxade ut på start- och landningsbanan på Sharjah flygplats i Förenade Arabemiraten via en intersection men svängde åt fel håll. Det innebar att flygplanet lyfte åt fel håll och fick en mycket kort startsträcka tillgänglig.

En Airbus A320 från Air Arabia fick tillstånd att starta från Sharjah flygplats 4 060 meter långa bana 30 i Förenade Arabemiraten och taxade ut på start- och landningsbanan via en intersection men svängde på fel håll.

Ingen av piloterna uppmärksammade detta förrän de var på väg att lyfta då man insåg att banans tillgängliga längd var mycket kort och inte skulle räcka till. Felsvängningen ut på banan innebar att den tillgängliga startsträckan gick från cirka 2 800 meter till 1 100 meter.

Dock kunde Airbusen ändå lyfta då kaptenen tog kontroll över flygplanet och gav maximum take off thrust samtidigt som klaffkonfigurationen sattes i läge 2 vilket innebär att klaffarna står i 15 grader och slatsen i 22 grader. Detta var precis tillräckligt för att kunna lyfta på de 1 100 meterna som fanns tillgängliga efter feltaxningen ut på banan.

Data från FR24 som visar feltaxningen och den korta startbanan som fanns tillgänglig som följd av det. (Foto: Flightradar24.com)

När flygplanet hade lyft informerade tornet på Sharjah flygplats piloterna på Air Arabia-flygplanet att de hade lyft åt fel håll och använt rullbanan på ”fel sätt”. Ingen ombord skadades i samband med incidenten som inträffade den 18 september och myndigheterna i Förenade Arabemiraten uppger att sikten och vädret var bra vid tillfället och man utreder nu varför händelsen kunnat inträffa.

Flygplanet i fråga, Airbus A320 A6-ANV är 4,5 år gammalt och levererades direkt från Airbus till Air Arabia den 21 februari 2014. A6-ANV har sin bas på Sharjah-flygplatsen där Air Arabia flyger till ett 80-tal destinationer i främst Mellanöstern. Air Arabia är ett lågprisflygbolag som har 41 Airbus A320-flygplan i flottan samt tre dotterbolag i Egypten, Marocko och Jordanien som tillsammans flyger med elva Airbus-flygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.