Tungt för Swedavia i september

171031Invigning ny linje Malmö airport, Ryanair. Malmö-Krakow
Malmö Airport. (Foto: Jens Christian Bladh)

Passagerarsiffrorna för Swedavias tio flygplatser i september visar att nio av dem minskade under detta året jämfört med föregående år och följer med det trenden på den svenska flygmarknaden med färre inrikesresenärer samt en mindre ökning än beräknat på utrikestrafiken.

Antalet passagerare som flög till eller från Swedavias tio flygplatser under september 2018 var 3 766 000. Det är en minskning med 2 procent jämfört med motsvarande period år 2017. Antalet utrikesresenärer var i stort sett oförändrat och uppgick till 2 577 000 och inrikesresandet minskade med 7 procent till knappt 1,2 miljoner passagerare.

På Stockholm Arlanda Airport minskade antalet passagerare med 1 procent till 2,4 miljoner passagerare och Göteborg Landvetter Airport minskade i antal passagerare med 3 procent till 634 000. Antalet inrikesresenärer och antalet totala resenärer minskade på nio av Swedavias tio flygplatser.

Procentuellt var minskningen i september störst på Åre Östersund, Visby och Umeå flygplatser. Åre Östersund tappade flest inrikespassagerare procentuellt, 12 procent som i kombination med med en minskning med sex procent på utrikestrafiken gör september till en dyster månad. Malmö var den flygplats som tappade näst flest inrikespassagerare, 11 procent och fortsätter sin negativa trend på inrikesmarknaden. Landvetter förlorade 10 procent av inrikespassagerarna under september i år jämfört med 2017 och även utrikestrafiken minskade med 1 procent.

Luleå var den enda flygplats om ökade sin inrikestrafik, med 2 procent, och Arlanda samt Malmö var de enda Swedavia-flygplatserna som ökade utrikestrafiken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.