Primera Air i konkurs

primera_air_nordic_yl-psc_boeing_737-86n_19582942952_2
Primera Air Boeing 737-800. (Foto: Wikimedia Commons)

Primera Air Nordic och Primera Air Scandinavia begärdes under natten i konkurs och ställer därför in samtliga flygningar med omedelbar verkan vilket påverkar ett stort antal svenska resenärer och bolagets långlinjer från Europa. 

Primera Air är idag uppdelat i två flygbolag, Primera Air Nordic och Primera Air Scandinavia. Dock har de båda flygbolagen nu begärts i konkurs och ställt in samtliga flygningar med omedelbar verkan vilket drabbar över 1 500 resenärer hos den svenska researrangören Solresor.

Dessutom har Primera Airs långlinjer till Nordamerika från London och Paris stoppats och även planerna på att börja flyga långlinjer från Madrid, Berlin och Frankfurt. Linjer som presenterades så sent som för drygt två veckor sedan. Långlinjerna har flugits med Airbus A321neo och Primera hade en order på ett antal Airbus A321LR (Long Range)-flygplan.

Bakgrunden till konkursen är, enligt ett internt meddelande till anställda, de extra kostnader som de försenade Airbus A321-flygplanen inneburit då Primera tvingats hyra in externa flygplan för att täcka upp för att kunna hålla igång flygtrafiken över Atlanten. Prislappen för detta uppges vara på 20 miljoner euro.

Flygplansflottorna hos Primera Air Nordic samt Scandinavia bestod vid konkursen av åtta Boeing 737-800, två Boeing 737-700 och fem Airbus A321neo-flygplan. Primera Air flyger förutom från Sverige även från Danmark, Finland och Island till Medelhavs-destinationer och har så sent som för ett par dagar sedan presenterat ett antal nya flyglinjer från Danmark.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.