US Air Force väljer Boeing och SAAB

Boeing T-X. (Foto: Boeing)

US Air Force har nu bestämt sig för vem som ska bygga och leverera USAs nya skolflygplan. Det blir Boeing och SAABs flygplan T-X som troligtvis kommer att bli det framtida skolflygplanet även för det svenska flygvapnet.

Det amerikanska flygvapnet har valt Boeing som leverantör av ett nytt avancerat pilotträningssystem, värt 9,2 miljarder dollar. Det nya systemet ska hjälpa till att utbilda kommande generationers stridspiloter genom det nya skolflygplanet T-X som är utvecklat av Boeing och SAAB.

”Detta val innebär att våra två företag ges möjlighet att fullfölja det åtagande vi gemensamt gjorde för nästan fem år sedan”, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef på Saab. Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet.

Det initiala avtalet för Boeing, omfattar teknik-, tillverknings- och utvecklingsfasen av de första fem flygplanen samt sju simulatorer. Saab och Boeing har designat, utvecklat och utprovat två helt nya, skräddarsydda flygplan vilket visar på systemets utformning och möjlighet till serieproduktion i såväl tillverkning som träning.

”Dagens besked är kulmen av flera års orubbligt fokus från Boeings och Saabs team”, säger Leanne Caret, VD för Boeing Defense, Space & Security. Det är ett direkt resultat av våra gemensamma investeringar i att utveckla ett system helt anpassat till det amerikanska flygvapnets unika krav. Vi förväntar oss att T-X blir ett franchiseprogram som sträcker sig över en stor del av detta århundrade.

Boeing står nu redo att lägga beställningar hos sina underleverantörer, inklusive Saab. Mer än 90 procent kommer att tillverkas i USA, vilket bidrar till över 17 000 arbetstillfällen i 34 stater. Dessutom är det nu stor sannolikhet att även Sverige kommer att lägga en order på T-X flygplanet för att ersätta dagens åldrande SK 60.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.