Emirates vill köpa Etihad

Bildresultat för emirates etihad
Emirates Airbus A380. (Foto: Julian Herzog)

Amerikanska Bloomberg skriver att Emirates har inlett samtal om att ta över det krisande flygbolaget Etihad Airways.

Etihad Airways, en av tre stora Mellanösternflygbolag, befinner sig i en besvärlig ekonomisk situation, och det gör att Emirates, det största Mellanösternbolaget, nu vill köpa Etihad och samtal mellan bolagen har inletts. Enligt Bloomberg befinner sig samtalen i en inledande fas och de båda flygbolagen har hittills valt att inte kommentera eventuella sammanslagningar. Om sammanslagningen blir av kommer Emirates och Etihad att bilda världens största passagerarflygbolag.

Att Emirates och Etihad skulle bli ett flygbolag ser på förhand ut som en svår uppgift då affären måste godkännas av Förenade Arabemiraten något som i nuläget känns osäkert då de båda flygbolagen tidigare varit stora konkurrenter. Anledningen till Etihad Airways ekonomiska situation beror delvis på de investeringar som man gjort i europeiska flygbolag som exempelvis Alitalia, Air Berlin och Air Serbia där de två förstnämnda drabbades av stora ekonomiska problem under förra året.

Etihad Airways har under flera år kämpat med ekonomiska problem och under förra året förlorade flygbolaget 1,5 miljarder amerikanska dollar och under 2016 var förlusten på 1,95 miljarder dollar. Under 2018 har Etihad minskat sin flygplansflotta och lagt ner olönsamma flyglinjer i ett försök att förbättra den ekonomiska situationen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.