Världens största privatflygplan i gåva

File:Qatar Amiri Flight Boeing 747-8 VQ-BSK.jpg
Boeing 747-8 VQ-BSK. (Foto: BriYYZ)

Turkiets president fick under en direktsänd ceremoni i turkisk stads-tv en Boeing 747-8 VIP i gåva från Qatar. B747-8 VIP är världens största privatflygplan och kostar 400 miljoner US dollar. En någorlunda dyr present alltså.

Qatars Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani lämnade den 11 september en Boeing 747-8 VIP i gåva till Turkiets president Erdogan. Flygplanet, som är världens största privatflygplan, landade i Istanbul efter en flygning från Basel i Schweiz och där skedde en överlämningsceremoni som sändes i turkisk stads-tv.

Flygplanet i fråga, VQ-BSK, tillverkades under år 2012 och har sedan leveransen funnits i Qatars-stadsflygs flotta. Men nu lämnar jumbon alltså Qatar för att agera gåva till Turkiets president och det är en någorlunda dyr present som vid leveransen  för sex år sedan kostade 400 miljoner amerikanska dollar.

Att inreda Boeingen i VIP-konfiguartion tog två år och genomfördes hos Boeing i San Antonio, Texas. I flygplanet finns det bland annat ett stort sovrum med dubbelsäng, ett stort badrum, mötesrum, uppehållsrum samt kontor.

Det nya privatflyget i Turkiet, VQ-BSK, blir nu ny i familjen av turkiska VIP-flygplan. Idag har landet en flotta med sex privatflygplan, en Airbus A318, två A319, en A330, en A340 samt en Bombardier CRJ 200. Dessutom har den turkiska staten tillgång till tre helikoptrar inom VIP-flyget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.