SAS på gång att sälja Air Greenland

Bildresultat för air greenland
Air Greenland Airbus A330-200. (Foto: Again Erick)

Den grönländska staten vill ha full kontroll över sitt flygbolag Air Greenland, och har därför tecknat ett avtal med den danska staten och SAS som innebär att Danmark samt SAS ska sälja sina innehav i det grönländska flygbolaget.

SAS har under de senaste åren försökt att sälja sitt 37,5-procentiga innehav i flygbolaget Air Greenland. Eventuella köpare har dock lyst med sin frånvaro, men nu öppnar den grönländska staten upp för att köpa SAS innehav och den danska statens på 25 procent. SAS skriver i ett pressmeddelande att man har slutit samma avtal med Air Greenland som den danska staten har när det gäller avyttringen av innehav i det grönländska flygbolaget.

Om den grönländska staten köper både SAS och den danska statens innehav kommer man att äga 100 procent av Air Greenland och då ha full kontroll över flygbolaget som tillsammans med Air Iceland och Air Nunavut är de enda flygbolagen som flyger till Grönland.

Air Greeland flyger idag två reguljära flyglinjer utanför Grönland som går till Köpenhamn som flygs med bolagets enda Airbus A330-200 och till Reykjavik. Förutom Airbusen innehåller Air Greenlands flotta sju Bombardier Dash 8 Q200, en Beech King Air samt tre helikoptermodeller av typerna Sikorsky S-61, Eurocopter AS 350 samt Bell 212.

Om SAS säljer Air Greenland är det inte omöjligt att SAS återupptar sin flygtrafik till Gröland och Kangerlussuaq Airport som man flög till senaste för tio år sedan. Detta då det inte råder någon intressekonflikt längre och SAS går i direkt konkurrens med Air Greeland.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.