Ny storflygplats tas snart i bruk

File:New istanbul airport.jpg
Istanbul New Airport. (Foto: IGA)

Byggandet av Istanbuls nya storflygplats, Istanbul New Airport, går mot sitt slut och den 31 oktober ska den första kommersiella flygningen med Turkish Airlines genomföras.

Föga förvånande blir det Turkish Airlines som trafikerar Istanbuls nya flygplats, Istanbul New Airport, först. Den nya flygplatsen ska invigas måndagen den 29 oktober och den första kommersiella flygningen ska genomföras två dagar senare, 31 oktober. Den första flygningen kommer att gå till Turkiets huvudstad Ankara med flygnummer TK 2192 och med avgångstid klockan 14.00 från Istanbul New Airport.

Istanbul New Airport kommer att ersätta Atatürk-flygplatsen som idag är Europas femte största flygplats och Turkish Airlines hubb. Det innebär att Turkish Airlines kommer att flytta alla sina flygningar på Atatürk-flygplatsen till New Airport under den 31 oktober då Atatürk stängs för flygtrafik vid midnatt den 31 oktober. Att New Airport ersätter Atatürk innebär även att IATA-flygplatskoden IST som idag Atatürk har, överförs till New Airport från den 1 november och att en ny storflygplats i Europa tas i bruk.

Att stänga ner en så stor flygplats som Atatürk och samtidigt flytta utrustning samt personal är en stor logistik utmaning. Den 28 september kommer därför utbildning och träning av 28 200 personer från flygbolag, handlingbolag och övriga bolag verksamma på Atatürk att startas för att få den nya flygplatsen i drift.

När Istanbul New Airport öppnar kommer flygplatsen ha en kapacitet på 90 miljoner passagerare per år vilket är marginal till de 63,7 miljoner passagerare som använde Atatürk-flygplatsen under förra året. Den nya flygplatsen kommer att ha plats för 114 flygplan vid gateplatser samtidigt och när New Airport är fullt färdigbyggd år 2023 kommer flygplatsen att ha 225 000 arbetstillfällen och kunna ta emot 150 miljoner passagerare årligen skriver check-in.dk.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.