Tyfon stängde och isolerade storflygplats i Japan

Kansai
Kansai Airport.

Tyfonen Jebi som har härjat i Japan stängde en av landets största flygplatser, Kansai, som isolerades från omvärlden då bron som förbinder flygplatsen med övriga Japan skadades då ett fartyg körde in i bron.

Tyfonen Jebi är den värsta som drabbat Japan på 25 år. De starka vindarna gjorde att en av landets största flygplatser, Kansai utanför Osaka, fick stängas då en av start- och landningsbanorna var helt täckt av vatten. Kansai-flygplatsen ligger på en konstgjord ö i Osakabukten vilket gör den utsatt för högt vattenstånd i kombination med starka vindar.

De starka vindarna gjorde även att ett större tankfartyg körde in i den bro som förbinder Kansai-flygplatsen med Osaka. Bron blev så pass skadad att flygplatsen isolerades och över 3 000 personer fick övernatta på flygplatsen. Dock hämtades resenärerna med bussar och sjövägen under onsdagen.

Det är i nuläget oklart när Kansai Airport kommer att kunna öppnas för flygtrafik igen, men i Osaka finns även Osaka International Airport, även kallad Itami, som främst används för inrikesflygningar. Kansai är idag hubb för ANA, Japan Airlines, Jetstar Japan och Peach samt fraktflygbolagen Fedex Express och Nippon Cargo. Under förra året använde närmare 28 miljoner passagerare flygplatsen, vilket gör den till en av Japans största.

Bildresultat för Kansai airport
Kansai Airport är byggd på en konstgjord ö i Osakabukten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.