BRA pausar A220 infasning – beslut väntas i höst

Bildresultat för braathens bombardier cseries
BRAs Avro-flygplan flyger vidare då flygbolaget valt att pausa infasningen av Airbus A220 från år 2020. (Foto: Bene Riobó)

BRA skjuter återigen upp leveransen av tio Airbus A220-flygplan som det svenska flygbolaget under en tid var tänkt som lanseringskund till. Men idag flyger ett 40-tal flygplan av typen i världen samtidigt som BRA pausat infasningsprogrammet för det tidigare Bombardier-flygplanet, och det verkar allt mer osäkert om flygplanen överhuvudtaget kommer att levereras till BRA.

BRA har tidigare skjutit upp leveransen av tio Airbus A220-flygplan, (tidigare Bombardier CSeries), till år 2020, men nu pausas infasningsprogrammet och ett beslut om de planerade flygplanen ska tas under hösten. Det är alltså ytterst oklart om BRA någonsin kommer att flyga med A220-flygplan i nuläget. Tre faktorer som gjort att BRA pausar infasningsprogrammet är en svagare inrikesmarknad, en svensk flygskatt samt en svag krona vilket skapar problem för BRA när man ska betala flygplan i amerikanska dollar.

Det är alltså i nuläget inte ens säkert att BRA kommer att ta emot de tio nya Airbus A220-flygplanen som är tänkta som ersättare till de åldrande Avro RJ 85/100-flygplanen. Vad som är säkert är att Avro-flygplanen någon gång måste ersättas, men det är ingen brådska sett till flygtimmarna för flygplanen, men desto äldre flygplanen blir desto mer underhåll krävs vilket ökar kostnaderna.

En faktor till beslutet om att sätta A220 på paus är en svag svensk inrikesmarknad, vilket fått konsekvensen att BRA skruvar ner antalet avgångar till fyra dagligen på vardagar mellan Umeå och Stockholm Bromma från och med den 7 januari nästa år. Dessutom tas ATR-flygplanen bort på sträckan och ersätts med de mer bränsletörstiga Avro-flygplanen. Dock flyttas delar av ATR-kapaciteten till Ängelholm/Helsingborg-Bromma som får tre morgonavgångar från den 7 januari.

Om BRA väljer att inte ta emot A220-flygplanen är det främst Embraer som är ett alternativ som ersättare till Avro RJ och då flygplansfamiljen Embraer E-Jet E2 som är en vidareutveckling av Embraer E-Jet familjen (E170, E175, E190, E195). Norska Wideröe var lanseringskund för E-Jet E2-familjens första flygplan, E190-E2 som levererades till Norge under början av året.

BRAs flygplansflotta består idag av nio Avro RJ 100, två Avro RJ 85, fyra ATR 72-500, tio ATR 72-600 och tre leasade Fokker 50-flygplan från Amapola Flyg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.