SAS: Starkt resultat under högsäsong

SASB736
SAS Boeing 737-600. (Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

SAS redovisade en oväntad bra kvartalsrapport för det tredje kvartalet i SAS finansår. Vinsten landade på 2 miljarder kronor innan skatt och är bättre än förväntat i halvårsrapporten där man förutspådde en lägre vinst.

Trots utmaningar under det tredje kvartalet med många inställda flygningar på grund av personalbrist visade SAS på en vinst på 2 miljarder kronor före skatt för finansårets tredje kvartal, maj till juli. Det starka resultatet kommer i det kvartalet när SAS flyger som mest passagerare, men samtidigt har perioden bjudit på högre bränslepriser och en obalans mellan den svenska kronan och den amerikanska dollarn.

Personalbristen som drabbats SAS under sommaren beror dels på att underleverantören CityJet, som flyger med 24 Bombardier CRJ 900-flygplan för SAS, haft svårt att behålla sina piloter i bolaget. Samtidigt har SAS Irland haft problem med att personal slutat då man varit besvikna på de arbetsvillkor som gäller på det irländska dotterbolaget. Personalbristen gjorde att regulariteten och punktligheten var betydligt lägre än normalt skriver SAS VD Rickard Gustafson i kvartalsrapporten.

”Detta är ett av de starkaste resultaten i SAS historia, trots ökade flygbränslekostnader och operativa utmaningar. Jag ber drabbade passagerare om ursäkt och skulle vilja tacka våra engagerade kolleger för deras arbete med att ta hand om våra kunder,” säger SAS VD Gustafson.

Förväntningarna för det tredje kvartalet innebär ett vinst på mellan 1,5 och 2,0 miljarder svenska kronor, men det blev alltså i överkant av det. Det innebar att SAS-aktien rusade upp under fredagen med drygt 10 procent.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.