JAS-plan havererade vid Blekinge Flygflottilj

_MG_5930
(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

Klockan 09.41 havererade ett JAS 39 Gripen-flygplan strax efter start från Blekinges Flygflottilj F17. Anledningen är en fågelkollision efter start och då flygplanet blev mycket svårt att flyga valde piloten att skjuta ut sig ur flygplanet.

Klockan 09.41 på tisdagsmorgonen kolliderade ett JAS 39 Gripen med en flock större fåglar nära Blekinge flygflottilj, F 17, i Ronneby. Efter kollisionen sköt piloten ut sig ur flygplanet som då störtade ner i skogen.

”Piloten är vid gott mod och mår bra men han kontrolleras nu på sjukhus”, säger Lars Bergström, flottiljchef vid F 17.

Efter kollisionen med fåglarna fick piloten problem med att manövrera planet. Piloten upplevde att landning inte var möjlig och sköt ut sig ur planet. Både flygplanet och föraren landade mitt i skogen norr om Blekinge flygflottilj.

”Utskjutningen var lyckad och vi har inte någon information om att tredje part har drabbats vid händelsen”, kommenterar Lars Bergström.

Räddningstjänsten har konstaterat att nedslagsplatsen ligger i otillgänglig terräng i skogen och att släckningsarbete inte har kunnat påbörjats. På grund av risken för giftig rökutveckling uppmanas allmänheten att inte bege sig till området.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.