Luton bäst i London

Bildresultat för london luton airport
London Luton Airport. (Foto: Håkan Dahlström)

Doldisen Luton är bäst av Londons sex flygplatser. Det är beskedet efter en undersökning från The Original Tour, och detta har förvånat brittiska media som beskriver resultatet som chockerande och oväntat.

Brittiska medier befinner sig i någon form av chocktillstånd, i alla fall beskriver dem det så. Detta efter en undersökning av Londons flygplatser där Luton-flygplatsen utsågs till den bästa av Londons sex flygplatser.

Undersökning har gjorts av The Original Tour som är ett sightseeingbolag i London. Man har bedömt Londons sex flygplatser, Heathrow, Gatwick, City, Stansted, Luton och Southend efter data från den brittiska luftfartsmyndigheten. Datan har sedan gjorts om till en procentbaserad rakning.

Kriterierna som har bedömts i undersökningen har varit antalet förseningar, kötider, avgifter och transfertider. Undersökning visade även på att det tar 46 minuter att ta sig till Luton-flygplatsen norr om London jämfört med 30 minuter till Heathrow och 40 minuter till London City. Att ta sig till Gatwick och Stansted från Londons centrum tar över en timme medan Southend har den längsta restiden på 83 minuter.

Gatwick var den flygplats som hade den kortaste kötiden till säkerhetskontrollen, fyra minuter medan Stansted hade den längsta kötiden på 10 minuter i snitt. London City Airport blev utnämnd till den sämsta flygplatsen på grund av dyra flygbiljetter, långa väntetider i säkerhetskontrollen och stora risker för förseningar.

På Luton-flygplatsen dominerar lågprisflygbolagen easyJet och Wizz Air tillsammans med Ryanair och ett antal charterflygbolag. Från Sverige flyger easyJet till London Luton från Stockholm Arlanda tre gånger i veckan med Airbus A319. Irländska Ryanair flyger också till Skandinavien från Luton, och då till Köpenhamn med en daglig avgång som flygs med Boeing 737-800.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.