Rekord och turbulent månad för SAS

oy-kfa_crj900_sas_4469972710
SAS Bombardier CRJ 900. (Foto: Wikimedia Commons)

Under juli valde totalt 2,8 miljoner resenärer att resa med SAS, fler än någonsin för en juli-månad och en ökning med cirka 30 000 jämfört med juli föregående år, detta trots en turbulent månad med personalbrist främst hos underleverantören CityJet som lett till många inställda flygningar.

SAS trafik hade en positiv utveckling under juli och ökade med nästan två procent. Trafiken på SAS Europalinjer ökade med drygt fyra procent efter att SAS utökat den säsongsmässiga produktionen på  fritidsbetonade linjer till/från Sydeuropa. Även SAS inrikeslinjer utvecklades positivt och ökade med en procent under månaden. Detta trots en turbulent månad med personalbrist och försenade flygplansleveranser.

Kabinfaktorn sjönk dock med en procent under juli i år jämfört med samma period och landade på 85,6 procent vilket visar på att antalet passagerare inte ökar i samma takt som kapaciteten.

”Vi är glada för att fler resenärer valde att resa med SAS i juli. Det visar att vår strategi och vårt kunderbjudande gör att SAS står starkt i den globala konkurrensen. Samtidigt beklagar jag de störningar i form av inställda flyg och förseningar vi upplevt under delar av högsäsongen. SAS medarbetare har verkligen gjort sitt yttersta för att hjälpa drabbade passagerare, men tyvärr är det ofrånkomligt att vissa kunder påverkats negativt, vilket vi naturligtvis är ledsna för”, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef i SAS.

Under juli månad påverkades SAS trafik av flera ”operationella utmaningar”, främst beroende på problem med flygledningen i delar av Europa, försenade leveranser av A320neo-flygplan från Airbus, samt personalbrist, främst hos underleverantören CityJet. Personalbristen har gjort att SAS tvingats ställa in över 700 flygningar och då främst flygningar som skulle flugits av CityJet.

Sammantaget har det medfört en lägre ”operativ stabilitet” och punktlighet än normalt. Under månaden tvingades SAS på kort varsel ställa in ca 500 av ca 25 000 planerade avgångar, vilket innebar att regulariteten blev drygt en procentenhet lägre än normalt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.