Regional Jet tar över flygtrafiken i Gällivare & Arvidsjaur

Bildresultat för nordica crj 900
Nordica/Regional Jet Bombardier CRJ 900. (Foto: Wikimedia Commons)

Nu är det klart med flygtrafik till och från Gällivare och Arvidsjaur. Trafikstarten sker den 15 september med estniska Regional Jet som operatör på de upphandlade flygningarna till Stockholm.

Trafikverket har beslutat att tilldela flygoperatören Regional Jet OÜ trafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna till Gällivare och Arvidsjaur. Flygtrafiken, som kommer att ske med Bombardier CRJ900-flygplan som har plats för 88 till 90 passagerare och börjar den 15 september. Troligtvis kommer flygtrafiken att bestå av två dagliga avgångar på vardagar och en rotation på söndagar.

”Det är viktigt för resenärer och näringsliv att trafiken snart är tillbaka”, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket. Det känns mycket bra att vi med den här upphandlingen åter har trafik på alla linjer som Nextjet lämnade i och med konkursen.

Regional Jet är ett produktionsflygbolag som främst flyger på uppdrag av estniska Nordica från Tallinn, men även på uppdrag av polska LOT. LOT äger 49 procent av Regional Jet och de båda har ett nära biljettsamarbete genom Nordica, och flygkoderna på flygningarna till Gällivare och Arvidsjaur kommer därför att ha LOTs-flygkod LO precis som på Nordicas flygningar.

Regional Jet flyger även på uppdrag av SAS med fyra ATR 72-600 från Köpenhamn till bland annat Hamburg, Göteborg och Aalborg.

När Nextjet den 17 maj 2018 gick i konkurs upphörde flygtrafiken på linjerna Arvidsjaur Stockholm Arlanda och Gällivare –Stockholm Arlanda. Dessutom upphörde trafiken till Stockholm på de upphandlade linjerna från Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

För att så snart som möjligt säkerställa en regelbunden flygtrafik till och med den 26 oktober 2019, dvs till innevarande avtalsperiods slut, på flyglinjerna från Arvidsjaur och Gällivare inledde Trafikverket omgående en upphandling enligt EU:s lufttrafikförordning (med krav på annonsering och ca två månaders anbudstid).

För trafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele kunde Trafikverket använda ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och tilldelade flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken med trafikstart 1 juli.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.