Flygmekaniker stal passagerarflygplan – kraschade utanför Seattle

Horizon_Air,_Dash_8-Q400,_N431QX_-_PDX_(19446811089)
Horizon Air Bombardier Dash 8 Q400. (Foto: Wikimedia Commons)

En flygplansmekaniker hos Alaska Airlines dotterbolag Horizon lyckades under lördagsmorgonen, svensk tid, att lyfta med ett Bombardier Dash 8-flygplan ensam för att sedan krascha med det utanför Seattle efter att blivit jagad av det amerikanska flygvapnet. 

CNN skriver att en Bombardier Dash 8 Q400 från det amerikanska flygbolaget Horizon Air, dotterbolag till Alaska Airlines, kraschade under fredagskvällen, lokal tid, utanför Seattle efter att det lyft från Tacoma-flygplatsen utan starttillstånd.

Det ska bara ha funnits en person ombord Q400-planet som normalt flygs av två piloter. Personen ska ha varit en 29-årig flygplansmekaniker från Horizon Air som tog kontroll över flygplanet på marken och kraschade med det på grund av ”bristande flygkunskaper” enligt CNN. Mekanikern ska ha omkommit i samband med kraschen och det spekuleras i att självmordet beror på psykisk ohälsa.

Enligt flera filmer och vittnen ska flygplanet ha jagats av stridsflygplan från det amerikanska flygvapnet innan det kraschade.

Se när flygplanet manövreras kort innan kraschen här.

Lyssna på konversationen mellan flygplanet och flygtrafikledningen här.

Att mekanikern lyfte utan starttillstånd gjorde att Seattle Tacoma Airports stoppade flygningar till och från flygplatsen och ”den normala driften stördes” under en tid. Dock ska flygtrafiken sedan en stund tillbaka vara igång som vanligt igen på Sea-Tac.

Alaska Airlines är ett av de största flygbolagen i USA och flyger till 118 destinationer med 319 flygplan, och har sin största hubb på Seattle Tacoma Airport. Dotterbolaget Horizon Air flyger på uppdrag av Alaska Airlines med 44 Dash 8 Q400 och 15 Embraer 175-flygplan på den amerikanska västkusten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.