Drönare och luftballong i kollision

Bildresultat för drone
(Foto: David McBee)

I början av juli krockade en luftballong med en drönare i södra Uppsala då luftballongen var på väg att landa. Det var aldrig någon fara för luftballongens säkerhet, men incidenten är med säkerhet långt i från den sista med drönare och belyser det säkerhetsproblem som idag finns med drönare.

Allt fler drönare befinner sig i lufthavet och med det ökar även risken för incidenter där drönare kolliderar med andra luftfarkoster eller kommer för nära. En av de senaste incidenterna ägde rum i Uppsala den 6 juli då en luftballong som var på väg att landa krockade med vad som beskrivs som en leksaksdrönare. Detta skriver Kameratrollet.

Enligt piloten på luftballongen inträffade kollisionen när han var på väg att landa och steg, för att därefter sjunka, efter att ha missat ett planerat landningsfält. Då har drönaren kommit upp bakom luftballongen och kolliderat med den. Det ska aldrig ha varit någon fara för luftballongens säkerhet och man landade säkert strax efter.

Det finns ett flertal exempel på incidenter när drönare kommit nära flygplan i linjetrafik. Bland annat under en inflygning till London Heathrow år 2017 där en Airbus var nära att träffas av en drönare. I november förra året gick det dock längre än så då en drönare kolliderade med nosen på en Boeing 737-800 som var på väg att landa på Buenos Aires flygplats i Argentina.

Men vad som ska göras för att kollisioner med drönare ska kunna undvikas är idag oklart. EU antog i mitten av juni en förordning som innebär att man ska arbeta för, och säkerställa en säker användning av drönare. Förordningen kräver att drönarpiloter är medvetna om alla regler och flyger på ett säkert avstånd från människor och andra ”luftrumsanvändare”. Det innebär att vissa drönaroperatörer kommer att behöva genomgå en utbildning innan de kan beviljas flygtillstånd.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.