Nytt rekord på Växjö Småland Airport

KLM Embraer 175 på Växjö Småland Airport. (Foto: Växjö Småland Airport)

Ett 18 år gammalt passagerarrekord är slaget på Växjö Småland Airport, trots en flygskatt som har syftet att minska flygandet. Aldrig tidigare under en 12-månaders period har den småländska flygplatsen haft så många passagerare vilket främst beror på det breda utbudet som flygplatsen idag har.

Inte sedan år 2000 har Växjö Småland Airport haft så många passagerare under en rullande 12 månaders period. Det gamla rekordet passerades vid halvårsskiftet 2018, totalt antal passagerare från juli 2017 till juni 2018 uppgick till 281 114. Dessutom ligger Växjö Småland Airport fortsatt i topp gällande passagerare tillväxt i Sverige under de första sex månaderna i år med 40 procent högre tillväxt jämfört med motsvarande period 2017.

”Det finns flera anledningar till att det 18 år gamla rekordet nu har passerats. Främst beror det på att flygplatsens utbud av flygbolag och destinationer matchas väl med det som efterfrågas av vår region samt av besökare till sydost Sverige. De nya linjerna under våren med BRA till Berlin och KLM från Amsterdam har stärkt vår region gällande både besöksnäringen och näringslivet vilket gör att många resenärer har bytt ut Kastrups flygplats mot Växjö Småland Airport”, säger flygplatsens VD Ulf Axelsson.

Förutom de nya linjerna till Berlin och Amsterdam flyger även Czech Airlines för fjärde året på linjen Prag-Växjö-Linköping-Prag med en ATR 42-500 och nyheten för sommaren i år är att BRA på mycket länge kommer att flyga till Stockholm Bromma under hela sommaren.

Växjö Småland Airport är en flygplats som sticker ut i mängden av regionala flygplatser i landet. Man har lyckats med att etablera lågprisflyg med både Ryanair och Wizz Air kombinerat med en hubblinje till Amsterdam genom KLM. Dessutom har man ryggraden i flygtrafiken till Stockholm som är det enda som inte sticker ut på flygplatsen i destinationsväg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.