Suget efter Airbus och Boeing stort på Farnborough Air Show

Boeing 737 MAX var ett populärt flygplan att beställa under Farnborough Air Show. (Foto: Jeff Hitchcock)

Världens två största flygplanstillverkare Airbus och Boeing säger att suget efter flygplan ökade på året Farnborough Air Show och detta beror på ett ökande antal människor som flyger men även en växande fraktmarknad.

Farnborough Air Show är slut och de två dominerade flygplanstillverkarna Airbus och Boeing visar på ett ökat antal beställningar på flygplan jämfört med Paris Air Show förra året som tillsammans med Farnborough turas om att hålla världens största flygvecka varje år.

Den amerikanska tillverkaren Boeing, som nyligen köpt 80 procent av Embraer, noterade 673 ordrar och avsiktsförklaringar på flygplan vilket är 102 fler än förra årets Paris Air Show. Boeing säger i en kommentar att de ökande antalet ordrar följer trenden av ett ökande passagerarflöde och med det behovet av fler 737 MAX och 787-flygplan. Noterbart bland Boeings ordrar är en beställning på 100 stycken 737 MAX-flygplan från det vietnamesiska flygbolaget VietJet. De 100 flygplanen är fördelade på 80 737 MAX 10 och 20 737 MAX 8.

Airbus å sin sida noterade ordrar på 431 flygplan under veckan vilket är 105 fler än Paris Air Show förra året. Den europeiska flygplanstillverkaren kommenterar Farnborough med att man såg ett stort behov på marknaden för alla deras flygplansfamiljer. För Airbus del sticker en order på 60 stycken A220, tidigare Bombardier C Series,  från amerikanska JetBlue ut. Tillkännagivandet av köpet kom mycket kort efter beskedet att Bombardiers C Series-program byter namn till Airbus A220.

Airbus fick även en order från det stora asiatiska lågprisflygbolaget Air Asia X på 34 Airbus A330neo. Den beställningen ses som strategisk viktigt för framtiden och det har varit en hård kamp med Boeings populära 787 Dreamliner, men Air Asia Xs VD Tony Fernandez säger att A330neo tydligt är flygplanet för framtiden för flygbolaget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.