Nederlag för SAAB i Slovakien

air-force-544966_1920

SAAB och den svenska staten har gått på en rejäl mina i Slovakien då landet efter en lång process valt det amerikanska stridsflygplanet F-16 istället för SAABs JAS 39 Gripen. Det skriver SvD.

JAS 39 Gripen används idag av det svenska flygvapnet och en rad andra länder som Sydafrika och Ungern. Hos SAAB pågår jakten efter att sälja flygplanet till fler flygvapen, men efter en lång process på fyra år har man nu sött på en mina när Slovakien väljer att köpa 14 stycken amerikanska F-16 från Lockheed Martin istället för 14 JAS 39 Gripen C/D-versionerna. Det rör sig om versionen F-16 Block 70/72 Super Viper som ska ersätta Slovakiens gamla sovjetflygplan MiG-29.

Slovakerna har flera gånger skjutit fram beslutet om vilka flygplan som landets flygvapen ska använda sig av i framtiden och när beslutet väl kom att de väljer F-16 påverkar det JAS:ens användning i grannländerna Ungern och Tjecken som idag flyger med Gripen. Om även Slovakien hade valt Gripen hade underhåll och utbildning som genomförs tillsammans med Sverige blivit mer effektivt för Ungern samt Tjeckien enligt Joakim Wallin som är ansvarig för försvarsexport på statliga FMV, skriver SvD.

Dock har SAAB inte helt givit upp hoppet om att sälja flygplan till Slovakien. Detta då upphandlingar av stridsflygplan brukar vara en långdragen process där beslut kan ändras och SAABs presschef, Ann Wolgers, uppger att man är redo om den slovakiska regeringen vill föra samtal om Gripen-flygplan.

Men det finns planer på att sälja JAS 39 Gripen till fler länder. FMV hoppas på att sälja Gripen till Bulgarien som planerar att köpa 16 nya stridsflygplan uppdelat på två omgångar och som ska komma med ett beslut i slutet av året.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.