Airbus heta på Farnborough Airshow

Farnborough Airshow. (Foto: Wikimedia Commons)

En av världens största flygsammankomster, Farnborough Airshow, är igång. Flygbeställningarna duggar tätt och traditionsenligt kom stora ordrar redan under första dagen, och det är Airbus som är hetast med Boeing strax därefter.

Farnborough Airshow hålls vartannat år på Farnborough Airport utanför London. Evenemanget pågår i en vecka och i år finns det över 1 500 utställare på plats, allt från de stora flygplanstillverkarna, Airbus och Boeing, till alla möjliga verksamheter inom flygbranschen. Totalt beräknas 73 000 branschmänniskor vara på plats under veckan mellan den 16 och 22 juli för att se på nya projekt och kanske även köpa flygplan.

På flygveckans första dag är det tradition att tillkännage nya flygplansbeställningar, och det två största flygplanstillverkarna Airbus och Boeing bröt den inte. Airbus tillkännagav att man fått en helt ny kund i det nystartade taiwanesiska flygbolaget Starlux Airlines. Starlux har lagt en order på 17 nya Airbus A350, 12 A350-1000 och fem A350-900. Dessutom har Airbus kammat hem en beställning på tio A350-900 flyg från Sichuan Airlines som är en befintlig Airbus-kund.

Airbus har också fått en order på 80 Airbus A320neo-flygplan, men vill inte avslöja identiteten på kunden. Dessutom har det australiensiska leasingbolaget Macquarie AirFinance beställt A320-neo flygplan vilket innebär att orderboken på A320neo-flygplan nu består av 6 100-flygplan uppger check-in.dk.

För Boeings del har det också trillat in ett antal ordrar, men inte i närheten av Airbus flygplansbeställningar. Boeing har dock kunnat räkna in en relativt stor order på 30 Boeing 737 MAX-flygplan från det amerikanska leasingbolaget Jackson Square Aviation som med det blir kund nummer 100 i B737 MAX-programmet. Även det brasilianska flygbolaget GOL har beställt fler B737 MAX-flygplan, 15 stycken, som nu gör att GOL har en samlad order på 135 737 MAX-flygplan.

Boeing har även fått en order från United Airlines på fyra Boeing 787-9 som läggs till på den befintliga ordern på tio B787-10. Check-in.dk skriver även att sedan Boeing köpt 80 procent av Embraer har det amerikanska flygbolagets regionala del, United Express ingått ett avtal med Embraer om 25 nya Embraer 175-flygplan som ska användas på regionala inrikeslinjer i USA samt på enstaka linjer till Kanada.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.